Alle horeca in Nederland is voorlopig, als gevolg van de coronacrisis gesloten. Een zware periode voor hoteliers, horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land ontstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'.

Hieronder geven én delen wij handige tips. Heb je zelf ook een goede tip? Deel het en mail naar: hm-academy@uitgeverijps.nl! Zo houden we de horeca overeind!

Tip van Hakvoort:

Leverancier van keukenapparatuur Hakvoort, stuurde deze checklist om ervoor te zorgen dat keukenapparatuur niet verwaarloos raakt:

 • Zorg dat de stekker uit het stopcontact is zodra apparatuur wordt schoongemaakt
 • Maak de apparatuur grondig schoon met reinigingsmiddelen voor het betreffende apparaat
 • Laat het warmloopprogramma van de vacumeermachine draaien of vervang eventueel de olie in de machine
 • Reinig de condensors van koelingen en vriezers met een zachte borstel
 • Vervang gescheurde deurrubbers van koelingen en vriezers om energieverlies te voorkomen
 • Maak zoveel mogelijk gebruik van één grote koeling of vriezer. De overige koelingen kunnen uitgezet en goed gereinigd worden. Voorkom muffe geuren door de deuren van koelingen na het reinigen op een kier open te laten staan.
 • Ontdooi de vriezer en maak deze goed droog. Ook de uitlekbak als u daarbij kunt
 • De ijsblokjesmachine kan uit. Reinig de machine goed van binnen en buiten.
 • Reinig de afzuigfilters van de afzuigkap
 • Ontkalk de combisteamer en leeg de boiler
 • Ontkalk de bain marie
 • Ontkalk de vaatwasser door het reinigingsprogramma minimaal één keer te laten draaien. Zet de vaatwasser deur of de kap na het reinigen op een kier
 • Kook de frituur uit
 • Controleer de zoutvoorraad in de waterontharder en vul indien nodig aan
 • Let goed op de houdbaarheidsdatum van waterfilters, deze zijn beperkt houdbaar
 • Laat af en toe water door de afvoerputten en afvoeren stromen zodat deze niet droog komen te staan.

Tip van Café Doerak, Delft:

Biercafé Doerak uit Delft heeft een creatieve manier gevonden om toch nog de klanten te voorzien vann een lekker biertje. Het begon allemaal als een grap, maar uiteindelijk bleek het een best goed idee. Elke dag van de week plaatsen zij een lijst met verschillende bieren op Facebook. Klanten kunnen via de telefoon bestellen en vervolgens online afrekenen. Op deze manier houden zij hun horecaonderneming nog steeds draaiende.

Tip van HM Academy: huurkorting

Bespreek met de vastgoedeigenaar (of brouwer) de mogelijkheden voor huurkorting, dus niet alleen om uitstel. Het is crisis voor iedereen, dus waarom zou je er als caféondernemer alleen voor moeten staan. Het is voor beide partijen beter als je er goed uitkomt.

Tip: e-mail je achterban

Heb je een e-mailbestand? Mail je achterban dan nu alvast over activiteiten die je in of na de zomer gaat ondernemen. Misschien kun je nu alvast vouchers verkopen voor events in het najaar, zodat je toch omzet in de boeken kunt schrijven.

Tip: voorschotbedrag energierekening

Overleg met je energieleverancier. Zij zijn ook ondernemers, dus overleg moet mogelijk zijn. Probeer het voorschotbedrag te verlagen; aan het eind van de rit krijg je het teveel betaalde geld toch terug, dus waarom zou het niet kunnen?

Tip van KHN

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een facebookpagina opgezet: HorecaHelpt. De pagina is een platform waar horecaondernemers hun verhalen, initiatieven, tips en steunbetuigingen kunnen delen.

Voor het op korte termijn verlagen van de huurprijs bestaat geen wettelijke regeling. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft op dit moment actief contact met overheid, maar ook met banken én de vastgoedsector. Ook kun je het gesprek met jouw verhuurder aangaan over de verlaging van de huurprijs op korte termijn. Of over het aanpassen van de voorwaarden (een huurvrije periode of een omzetgerelateerde huurprijs gedurende een bepaalde periode). KHN heeft een modelbrief opgesteld waarmee je jouw huurbaas kunt verzoeken voor een (tijdelijke) vrijstelling. Download de brief hier.

Koninklijke Horeca Nederlandhttps://www.facebook.com/HorecaHelpt/

Tip van HM Academy

Ga in gesprek met leveranciers en de pandeigenaar. Iedereen is zich bewust van de situatie. Ga in gesprek om huur en lopende rekeningen op te kunnen laten schorten.

Tip van HM Academy

Houd een grote schoonmaak. Mocht je ervoor gekozen hebben om volledig dicht te gaan omdat je de infrastructuur niet hebt om te bezorgen of af te halen, gebruik de tijd om de keuken of de bar eens flink aan te pakken.